Organisatie van de stichting

De Stichting Deventer-RoemeniŽ: een organisatie van vrijwilligers. Mannen en vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij, woonachtig in Deventer en omgeving, die zich vol overgave en belangeloos hebben ingezet voor de hulp aan de inwoners van Sibiu en omgeving.

De stichting is ontstaan uit een spontane actie, eind 1989 in Deventer. Na de val van het Ceaușescu regime in RoemeniŽ kwam Deventernaar Danny Abel spontaan in actie na het zien van de beelden uit dat land. Hij zamelde bij buren, vrienden en kennissen een hoeveelheid hulpgoederen in en bracht dat met een transportbusje naar de noodlijdende bevolking.

Zijn ervaringen en verhalen zorgden ervoor dat er in Deventer spontaan een massale actie op gang kwam. Vele honderden inwoners van Deventer, ondernemers, kerken, scholen en instellingen trokken zich het lot van de Roemeense bevolking aan. Grote hoeveelheden hulpgoederen werden ingezameld en naar Sibiu en omgeving vervoerd om daar uitgedeeld te worden. Uit deze spontane actie ontstond Stichting Deventer-RoemeniŽ. Ruim 25 jaar hebben de vrijwilligers van de stichting grote hoeveelheden hulpgoederen ingezameld en vervoerd. Op tal van terreinen werd hulp geboden: gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven, cultuur en toerisme, sport etc.

 

Contactgezinnen
Stichting Deventer-RoemeniŽ ondersteunt individuele gezinnen en alleenstaanden in de regio Sibiu door het geven van materiŽle hulp. Deze hulp bestaat uit de halfjaarlijkse verstrekking van een basispakket levensmiddelen. De aanschaf van deze pakketten wordt betaald door Nederlandse ďcontactgezinnenĒ die ervoor zorgen dat ďhunĒ Roemeense gezin in mei en november een pakket ontvangt. Stichting Deventer-RoemeniŽ zorgt, samen met enkele vrijwilligers in Sibiu, voor de inkoop en distributie. In de praktijk betekent het dat Nederlandse gezinnen een of meer Roemeense gezinnen kunnen "adopteren". Tweemaal per jaar betalen de Nederlandse contactgezinnen een vaste bijdrage. Daarbij is het ook mogelijk brieven etc. uit te wisselen. 
Contactpersoon: Arend Schiphorst,
Tel. 0529-481976. Mail: contactgezinnen@deventer-roemenie.nl

 Deze site geeft een beeld van de activiteiten van de stichting gedurende ruim een kwart eeuw (1989 Ė heden).

Het bestuur van SDR bestaat uit:

Johan Oldenburger, Van Zalingenstraat 17, 7416 BT DEVENTER
Tel. 0570-629830. E-mail: joholden@ziggo.nl

Voorzitter

Geert Hannink, Reiger 28, 8103 AK  RAALTE
Tel. 0572-356978. E-mail: g.hannink@planet.nl

Secretaris, penningmeester

Correspondentieadres:

Reiger 28

8103 AK  RAALTE

 

terug