Voor "oud" nieuws: zie Archief.

Diploma van Excellentie voor Johan Oldenburger

24 November 2015 organiseerde de Roemeense ambassade in Nederland een feest ter gelegenheid van de nationale feestdag van Roemenië, 1 december. Bij die gelegenheid reikte de Roemeense ambassadeur, mevrouw Ireny Comaroschi, "diploma's van excellentie" uit aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de samenwerking op verschillende terreinen tussen Deventer en Roemenië. In de persoon van voorzitter Johan Oldenburger was er ook een diploma voor Stichting Deventer-Roemenië. Omdat Johan Oldenburger verhinderd was, nam secretaris Geert Hannink de eervolle onderscheiding in ontvangst. Een groot blijk van waardering voor de stichting en alle vrijwilligers die zich ruim 25 jaar hebben ingespannen om op velerlei terreinen hulp te bieden.

 

Event 25 Years partnership Deventer-Sibiu: NETSIB viert 25 jaar Deventer-Sibiu

Je bent van harte welkom! We vieren 25 jaar vriendschap en samenwerking tussen mensen en organisaties in de regio's Deventer (Nederland) en Sibiu (Roemenië)! We maken nieuwe verbindingen en kijken naar verleden, heden en toekomst. Met o.a. foto-video's, een kunstexpositie, korte presentaties, gasten en live-muziek uit Sibiu, live verbindingen met Sibiu en nog veel meer. Dat doen we op de meest inspirerende plek van Deventer: het Havenkwartier! Mis dit niet als je geïnteresseerd bent in de relatie van Deventer met Sibiu en Roemenië, in wereldburgerschap en/of in dwarsverbanden in internationale samenwerking op het creatieve vlak, zoals kunst en cultuur, mode, onderwijs en duurzame economie. Organisatie: Stichting NetSib, in samenwerking met Hermannstadt Events, Gemeente Sibiu, Gemeente Deventer, Stichting Deventer-Roemenië en het Kunstenlab.

Het evenement vindt plaats op zaterdag 3 oktober 2015 in het Kunstenlab, Scheepvaartstraat 12 - 7411 CH - Deventer - Netherlands

De toegang is gratis.

Zie ook:http://www.worldeventer.com/event/event-25-years-partnership-deventer-sibiu,420057444863658

 


Na 25 jaar: einde van transporten van hulpgoederen vanuit Nederland

Na ruim 25 jaar is er een einde gekomen aan het transporteren van hulpgoederen naar Roemenië. Het gebrek aan financiële middelen is daarvan de belangrijkste oorzaak.

Vanaf de oprichting, eind 1989, heeft Stichting Deventer-Roemenië een kolossale hoeveelheid hulpgoederen naar Roemenië vervoerd. Tot 2007 voornamelijk met de eigen transportbus, totdat deze dat jaar nabij Wenen in vlammen opging. Sedertdien werd het transport verzorgd met vrachtwagens: in veel gevallen voor een belangrijk deel gesponsored door Nederlandse bedrijven en in enkele gevallen met een Roemeense truck met oplegger. De totale omvang van de getransporteerde hulpgoederen is naar schatting tenminste 10.000 kubieke meter. De waarde ervan is nauwelijks in geld uit te drukken.

Na 25 jaar raken de financiële middelen van de stichting uitgeput: de reserves zijn tot een laag niveau geslonken en er zijn nauwelijks inkomsten. Ook het feit dat de stichting niet meer kan beschikken over gratis huisvesting, vormt een behoorlijke aanslag op de beperkte middelen. Daarom moest het besluit genomen worden te stoppen met het transporteren van hulpgoederen.

Indien in de toekomst een grote partij hulpgoederen, zoals schoolmeubilair, wordt aangeboden en het transport naar Roemenië door de aanbiedende school of instelling gefinancierd kan worden, zal de stichting in Roemenië een goede bestemming weten te vinden en zal voor het vervoer zorg dragen.

 

Nadrukkelijk zij gemeld dat de activiteiten van Contactgezinnen ongewijzigd voortgaan. Doordat de Nederlandse gezinnen elk half jaar de pakketten die in Sibiu worden uitgereikt betalen, is deze activiteit self-supporting.


Transport met hulpgoederen klaar voor vertrek

20 november 2014. Twee vrachtwagens met aanhanger staan weer geladen met hulpgoederen klaar om te vertrekken naar Roemenië. Na een reis van ruim twee dagen wordt er dinsdag 25 november een begin gemaakt met het lossen van de ca. 160 kuub hulpgoederen, voornamelijk schoolmeubilair en spullen voor ziekenhuizen en bejaardenoorden in Sibiu en omgeving. In de loop van 2014 is heel veel materiaal ingezameld. Zoveel dat de grote capaciteit van twee vrachtwagencombinaties onvoldoende was om alles te kunnen vertouwen. Er bleef dan ook nog een behoorlijke hoeveelheid spullen achter in het magazijn, zodat op korte termijn wellicht nog een transport nodig is.

Een hele klus om alles te verstouwen

Bijna vol

Klaar voor vertrek


Hulpgoederen goed overgekomen

In het weekend van 9 en 10 november zijn vanuit Deventer weer twee vrachtwagens geladen met hulpgoederen naar Sibiu en omgeving vertrokken. Na een reis van twee dagen zijn ze behouden aangekomen op de plek van bestemming In de twee dagen die volgden, is de lading op verschillende locaties afgeleverd. In de stad Sibiu waar goederen werden uitgeladen voor een onlangs opgericht onderkomen voor ouderen, voor een school en voor "Casa Luminii", het dagverblijf voor gehandicapte kinderen. Daarnaast werd gelost in Nucet (voor Rosia, Daia, Casolt en Nucet) alsmede in Rasinari, Sura Mare en Loamnes.

Overal was men verheugd over de ontvangen goederen. "Prima kwaliteit: hier kunnen we nog lange tijd plezier van hebben" was het veelzeggende commentaar.

De beide vrachtwagencombinaties zijn inmiddels weer terug in Nederland. Het rijdens materieel werd beschikbaar gesteld door MAN Trucks in Apeldoorn die de trekker leverde waarachter een oplegger van Transportbedrijf Thomassen uit Loenen was gekoppeld; de andere combinatie werd beschikbaar gesteld foor KOP Expo in Apeldoorn. Hartelijk dank daarvoor!


Pakketten uitgereikt aan contactgezinnen

Vandaag (16 november) ontvingen wij een berichtje uit Sibiu: de pakketten voor de Roemeense contactgezinnen zijn uitgereikt. De Roemeense families kwamen weer naar de school in Sibiu om een of meer pakketten in ontvangst te nemen. Iedereen was er weer heel erg blij mee en men was erg tevreden over de kwaliteit van de inhoud.

Alle gulle gevers in Nederland: heel erg bedankt!


Vrachtwagen gereed voor vertrek

13 mei was er grote bedrijvigheid bij het magazijn van SDR aan de Smyrnastraat in Deventer: een grote oplegger werd geladen met zo'n 90 kuub aan hulpgoederen voor Roemenië. Direct na Pinksteren vertrekt de door Müller in Holten beschikbaar gestelde oplegger, getrokken door een truck van Cosmo Truck in Lochem. Roy Korenrom en zijn collega Gerard Spoler zullen direct na Pinksteren vertrekken richting Sibiu. Daar zal de lading gelost worden, onder meer bij het ziekenhuis van de stad.

Het laden van de oplegger

vakkundig stapelen

gereed voor vertrek


"Casa cultura" in Roşia geopend

Zondag 12 mei is in Roşia een nieuw dorpshuis, de "casa cultura", geopend. Het afgelopen jaar is een grote boerenschuur omgebouwd tot een prachtig dorpscentrum. In Nederland zouden we dat een "multifunctionele accomodatie" (MFA) noemen. Voor de inrichting ervan hebben wij een grote hoeveelheid materiaal zoals tafels en stoelen en ook keukenmateriaal geleverd, afkomstig van verschillende Nederlandse scholen en bedrijven. In Roşia komt het goed van pas. Uit Rosia ontvingen wij een aantal foto's van de opening met een grote show waaraan werd deelgenomen door een groot aantal buurtdorpen.

 


Drie vrachtwagens met hulpgoederen naar Sibiu en omgeving

De laatste week van maart (2013) zijn vanuit Deventer weer drie vrachtwagencombinaties met hulpgoederen uit Deventer naar Sibiu en omgeving vertrokken. Bij verschillende scholen en instellingen in Sibiu, Cisnadie, Sura Mare, Rosia, Nou en Casolt werd weer een grote hoeveelheid materiaal afgeleverd. De school in Sura Mare werd van "nieuw" schoolmeubilair voorzien, afgestaan door Nederlandse scholen waar het overtollig was. Dat geldt ook voor de school in Cisnadie en enkele onderwijsinstellingen in de stad Sibiu. Bij de dorpshuizen in Rosia en Nou werd een groot aantal tafels en stoelen afgeleverd waarmee de beide gebouwen kunnen worden ingericht, nadat deze een grondige renovatie hadden ondergaan. Ook voor Casa Luminii, een dagverblijf voor gehandicapte kinderen was er materiaal aan boord, evenals voor de gehandicaptenorganisatie van Marcella Brad. Tenslotte werd een aantal rolstoelen afgeleverd bij de afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis van Sibiu.

  

Het transport werd uitgevoerd -en voor een belangrijk deel bekostigd- door Verkeersschool De Weerd (Zwolle-Epe-Apeldoorn) en Houtvezelbedrijf Fikse B.V. in Nijbroek. Onze hartelijke dank daarvoor!


Inventaris kappersopleiding in Sibiu in gebruik

Eind 2012 heeft SDR van een onderwijsinstelling de inventaris van de kappersopleiding in ontvangst mogen nemen. Deze werd overbodig omdat er nieuw meubilair werd geïnstalleerd. In Sibiu heeft het inmiddels een zeer goede bestemming gevonden in de kappersopleiding van de "Textile Highschool". Hieronder enkele foto's.


Goed begin en veel werk in 2013.

De laatste weken van 2012 en de eerste weken van het nieuwe jaar waren voor onze stichting en de vrijwilligers een uitermate drukke periode. Er is in circa vijf weken tijd een enorme hoeveelheid voornamelijk schoolmeubilair aangevoerd naar ons magazijn aan de Smyrnastraat. Zoveel zelfs dat de ruimte te krap bleek en er een grote partij leerlingensets, afkomstig van een basisschool in Nijmegen, tijdelijk zijn opgeslagen in een tweetal stalen containers die elders zijn geplaatst. Het ziet ernaar uit dat de schoolspulletjes in die containers kan blijven zitten en dat ze eind maart met een vrachtwagen naar Sibiu vervoerd kunnen worden. Mogelijk zal de bestemming ervan de scholen in de dorpkes Sura Mare en Hamba, even ten noorden van Sibiu, zijn. Dat gebeurt dan samen met het transport met twee vrachtwagens van Verkeersschool De Weerd (Epe - Zwolle).

Momenteel vindt er druk overleg plaats met scholen en een ziekenhuis in en rond Sibiu om het ontvangen materiaal een goede bestemming te kunnen geven. Dat zal geen problemen opleveren: er liggen nog heel wat "verlanglijstjes" en er is nog heel wat materiaal meer dan welkom. Dat geldt bijvoorbeeld voor het longlijdersziekenhuis in Sibiu. Dat gaat uitbreiden en de directrice heeft al laten weten dat ze heel veel materiaal kan gebruiken om de nieuwbouw in te richten: van kasten, bureaus, stoelen voor de wachtkamers tot prullenbakken: het is allemaal welkom.

Er is goed nieuws te melden over de eerder aangekondigde plannen voor het psychiatrisch ziekenhuis in het stadje Lazaret. Daar wil men de oude, tochtige, deuren en kozijnen vervangen. Dat levert direct voordeel op doordat er minder energie nodig zal zijn voor de verwarming in de winter. Dankzij een ruimhartige donatie van de protestantse gemeente van Beemte-Broekland bij Apeldoorn kan het project alsnog uitgevoerd worden.

Onze hulp is ook gevraagd voor het zigeunerdorp Prislop. Hier wil de gemeente Rasinari waartoe Prislop behoort, de sanitaire voorzieningen verbeteren. Onder meer door de inrichting van een gebouwtje met bad- en wasgelegenheid. Wij hebben toegezegd dat wij financieel zullen bijdragen in de kosten van de aanschaf van twee wasmachines.

Mocht u ons willen steunen? Dat kan op verschillende manieren. We kunnen op onderwijsgebied nog steeds schoolmeubilair en computers goed gebruiken. Heeft u op dat gebied iets beschikbaar of kent u een school die gaat sluiten of het meubilair en apparatuur gaat vervangen, laat het ons weten, dan gaan wij er achteraan. Op het gebied van gezondheidszorg is vooral incontinentiemateriaal meer dan welkom. Tal van bejaardenoorden en instellingen hebben er grote behoefte aan en we doen er de mensen die er wonen een groot plezier mee.

Financiële bijdragen zijn uiteraard ook altijd welkom, onder meer als bijdrage in de transportkosten. Ook al worden verschillende transporten voor een belangrijk deel gesponsord, kost elke vrachtwagen die een lading hulpgoederen naar Roemenië brengt ons nog minimaal € 1.500,00. U kunt uw bijdrage overboeken naar bankrekening 37.77.86.578. Bij voorbaat dank!


Laatste transport 2012 goed overgekomen

14 November is het laatste transport vanuit Deventer naar Sibiu vertrokken. De lading bestond uit een grote partij schoolmeubelen en de materiaal om in een school in Sibiu een kappersopleiding in te richten. Het schoolmeubilair, leerlingensets bestaande uit een tafeltje en een stoel en een aantal dossierkasten is afkomstig uit de voormalige Tropische Landbouwschool in Deventer. Bij die school, aan de Brinkgreverweg, werd dan ook een grootdeel van de oplegger volgestouwd. Het overige materiaal werd bij ons magazijn aan de Smyrnastraat ingeladen. Het werd aangevuld met ziekenhuislinnen en uniformen voor het ziekenhuis in Sibiu.

Drie dagen later, op zaterdag 17 november, werd er in Sibiu gelost. De directeur van de Colegiul Agricol DP Barcianu had een twintigtal leerlingen opgetrommeld waardoor vele handen licht werk maakten. Binnen de kortste keren was het meubilair dan ook uitgeladen. In de school was men zeer verheugd met het prachtige "nieuwe" meubilair uit Deventer. De oude en versleten tafeltjes en stoelen kunnen voor een groot deel vervangen worden. Ook 24 TFT computermonitoren, afkomstig van een Raalter onderwijsinstelling werden met vreugde ontvangen: ze gaan de ouderwetse CRT schermen in het computerlokaal vervangen.

Daarna reed de vrachtwagen naar de dichtbij gelegen Textile Highschool waar een kappersopleiding is gevestigd. Hier werd het meubilair uitgeladen waarmee een extra lokaal kan worden ingericht met spiegels, haardrogers en verdere toebehoren. In het bestaande lokaal kunnen de oude spiegels worden vervangen en krijgt elke werkplek een eigen haardroger. Met dit materiaal, afkomstig van ROC Aventus in Deventer, was men erg blij.

 

De leerlingensets uit de voormalige Tropische Landbouwschool staan te wachten op vervoer naar Colegiul Agricol in Sibiu


SDR magazijn verhuisd

Na enkele dagen hard werken is de klus geklaard: de gehele voorraad en de inventaris die aanwezig was in het magazijn aan de Sint Olafstraat is overgebracht naar een bedrijfspand aan de Smyrnastraat. In dit pand, eigendom van Machinefabriek Geurtsen, kan SDR voorlopig de aangeboden materialen opslaan in afwachting van transport naar Sibiu.

Het gebouw aan de Sint Olafstraat werd in 2001 in gebruik genomen, in eerste instantie voor een jaar. Daarna werd de gebruikovereenkomst elk jaar stilzwijgend voortgezet. Enkele jaren geleden moesten we het voorste gedeelte van het gebouw -waarin de kleding lag opgeslagen- verlaten om plaats te maken voor een bedrijf dat deze ruimte huurde. Onlangs kwam het bericht dat zich voor het overige deel van het pand eveneens een huurder heeft aangediend. Daarmee kwam onze opslagruimte te vervallen. Na een intensieve zoektocht kwam het pand aan de Smyrnastraat in beeld. De directie van Machinefabriek Geurtsen is bereid gevonden de ruimte tijdelijk beschikbaar te stellen, waardoor SDR voorlopig "uit de brand" is.

Daarop moest een forse klus geklaard worden: alles wat aanwezig was in het magazijn aan de Sint Olafstraat moest overgebracht worden naar het gebouw aan de Smyrnastraat. Dat betekende een flink aantal ritten met onze aanhangwagen en een gehuurde vrachtwagen. Woensdag 4 juli, in de loop van de middag, was de klus geklaard, dankzij een grote inzet van een flink aantal vrijwilligers.

SDR is de eigenaar van het pand aan de Sint Olafstraat grote dank verschuldigd: we hebben ruim elf jaar kosteloos gebruik kunnen maken van het gebouw. Uiteraard zijn wij ook de directie van Machinefabriek Geurtsen zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van het "nieuwe" magazijn.


Roy Korenromp vertrekt weer naar Roemenië

Het was weer älle hens aan dek" op 18 juni bij stichting Deventer-Roemenië. Er werd weer een vrachtwagen vol hulpgoederen geladen. De vrijwilligers die zich van deze klus hebben gekweten waren 's morgens rond acht uur aanwezig bij het magazijn aan de Sint Olafstraat. Hier had Roy Korenromp de truck van Müller al voor de grote deur geparkeerd en kon het inladen beginnen. Tegen  drieën was de klus geklaard: 90 kuub was er verstouwd, in totaal ruim 13.000 kilo!

De lading bevat weer een grote hoeveelheid schoolmeubilair voor onder andere scholen in Sibiu maar ook in Rosia, Rasinari en Saliste. Daarnaast enkele containers vol computerapparatuur en ander schoolmateriaal.

Samen met Gerard Spoler begint Roy woensdagochtend vroeg aan de lange reis naar Sibiu, via Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije en dan nog ruim 400 kilometer over de Roemeense 2-baas wegen. Al met al een reis van ruim 2.000 kilometers. Vrijdag zal er gelost worden op de verschillende locaties. Na het weekend reizen Roy en Gerard weer terug richting Deventer om onderweg nog ergens een lading voor Nederland op te pikken.

De truck van Müller staat klaar voor vertrek   De lading wordt zorgvuldig ingepakt

Klik HIER voor een uitgebreid reisverslag, ons toegezonden door Roy Korenromp

Informatie- en documentatiecentrum in Rosia

In Rosia, een dorp circa 10 kilometer oostelijk van Sibiu, is begin mei 2012 een documentatie- en informatiecentrum voor het onderwijs in de gemeente Rosia geopend. De leerlingen van de basischolen in Rosia, Casolt, Daia, Cornatel, Nou en Nucet kunnen er gebruik van maken. De inrichting van het centrum is nagenoeg geheel afkomstig van Stichting Deventer-Roemenië. De opening werd verricht door de burgemeester van Rosia, samen met de hoofdinspecteur voor het onderwijs in de provincie Sibiu.

Onze stichting heeft een langdurige relatie met de gemeente Rosia en het onderwijs in het bijzonder. De contacten waren er aanvankelijk met het dorpje Casolt en de directeur van de basisschool, Alex Dumbrava. Allengs hebben de contacten zich verder uitgebreid naar alle scholen in de gemeente Rosia. Ook met het gemeentebestuur heeft de stichting goede contacten, vooral met de burgemeester Valentin Aldea en zijn echtgenote Elena Neagoe. De laatste werkt nauw samen met Alex Dumbrava die inmiddels de leiding heeft over alle scholen in de hele gemeente Rosia.

Dumbrava is bijzonder ingenomen met de nieuwe aanwinst waardoor het onderwijs in Rosia sterkt verbeterd kan worden. Dat geldt overigens ook voor de medewerking die onze stichting de afgelopen jaren heeft verleend bij de vervanging van het schoolmeubilair en verdere inrichting.

Hieronder een foto-impressie van het nieuw centrum.

 

 


Groot transport vertrokken naar Sibiu

Vandaag, 24 maart 2012, is een groot transport met hulpgoederen vanuit Deventer vertrokken naar Sibiu. De deels gesponsorde vrachtwagencombinaties, twee van Verkeersschool De Weerd (Apeldoorn, Epe, Zwolle) en een derde wagen van Houtvezelbedrijf Fikse B.V. (Nijbroek), zijn de afgelopen weken volgestouwd met een grote hoeveelheid materiaal op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Zaterdagmiddag verzamelden de vrachtwagens zich op een parkeerterrein langs de A1 nabij Deventer. Na een kort afscheid van familie en enkele vrijwilligers van SDR vertrok de colonne rond vijf uur voor een rit van ruim tweeduizend kilometer. Ze verwachten maandag in de loop van de dag in Sibiu aan te komen.

  

klik voor een vergroting

Dinsdag en woensdag wordt de lading afgeleverd bij een groot aantal scholen, bejaardenoorden, instellingen, dorpshuizen en doktersposten in de stad Sibiu en in omliggende dorpjes. In het weekend van 31 maart komen de zes chauffeurs met hun vrachtwagencombinaties weer terug in Deventer.


Stichting krijgt computers en toners

Bij verschillende bedrijven en instellingen hebben we de afgelopen weken een hoeveelheid computers en toners voor laserprinters mogen afhalen. De printers zijn erg welkom in Roemenië. Veel scholen zitten er bij wijze van spreken om te springen. Zo deed School-8 een beroep op ons: door de statische lading van een blikseminslag vlakbij de school zijn enkele computers gesneuveld. Enkele daarvan hebben wij in het verleden aan de school geschonken. We konden "uit voorraad leveren": een aantal PC's gaat begin november op transport naar school 8 in Sibiu.

Omdat we nog een aantal uitstekende laserprinters hebben staan, zijn we de laatste tijd actief op zoek gegaan naar toners. We kunnen de printers alleen naar Roemenië vervoeren als er enkele reserve tonercassettes mee kunnen: dan kunnen de machines nog een hele tijd mee. Als namelijk de toner op is, is het te kostbaar om een nieuw cartridge aan te schaffen. Daarom gaan er bij een printer altijd een of twee extra toners mee. Onze zoektocht heeft succes gehad. Bij enkele bedrijven en instellingen hebben we overtollige, nog ongebruikte toners kunnen afhalen. In de meeste gevallen waren de printers al afgevoerd maar stond er nog een voorraadje toners. In Roemenië zijn ze meer dan welkom.

Heeft u nog overtollige tonercartridges voor HP laserprinters staan en zoekt u er een goede bestemming voor? Bel s.v.p. even en we maken een afspraak om ze te halen: 0572-356978


Vrachtwagen geladen: transport vertrekt 13 november

Oktober 2011

13 November vertrekt er weer een vrachtwagencombinatie van Verkeersschool De Weerd naar Roemenië. Het laden gebeurde op twee locaties: in Nijmegen bij de school die een grote hoeveelheid meubilair beschikbaar heeft gesteld en enkele dagen later bij het magazijn van de stichting in Deventer. De voorste wagen van de combinatie was te klein om al het meubilair in Nijmegen te kunnen laden. Ook in de aanhangwagen is nog een hoeveelheid verstouwd. In Deventer werd de lading aangevuld met schoolmeubilair en andere goederen die bij een vorig transport wegens ruimtegebrek niet geladen konden worden. De bestemming daarvan is voor een groot deel een beroepsschool in het stadje Saliste, even ten westen van Sibiu. De rest is bestemd voor School 8 in Sibiu.

Zondag 13 november is het vertrek. Na twee dagen rijden kan er dinsdag 15 november gelost worden. In het erop volgende weekend hopen de chauffeurs weer terug te zijn in Nederland.


Veel schoolmeubilair uit Nijmegen

Oktober 2011.

Deze maand heeft Stichting Deventer-Roemenië van een basisschool in Nijmegen een grote hoeveelheid schoolmeubilair gekregen. Maar liefst 320 leerlingensets (tafeltjes en stoeltjes) waren wegens vervanging door nieuw meubilair overbodig. De school besloot het overtollige materiaal te doneren aan onze stichting. We hoefden niet lang te zoeken naar een goede bestemming: er zijn in Sibiu en in de dorpjes eromheen nog veel scholen waar het meubilair volkomen verouderd is. In overleg met de onderwijsinspectie in de provincie Sibiu is de keuze gevallen op school 15, een school nabij het centrum van de stad.


Roy en Peter terug uit Roemenië: "reis is prima verlopen".

"We zijn vrijdagmiddag (13 mei) teruggekomen vanuit Roemenië. Het is allemaal weer goed verlopen". Met dit bericht brachten Roy en Peter ons per e-mail op de hoogte van een succesvol verlopen transport van hulpgoederen naar Roemenië dat op 4 mei begon (zie hieronder). Voor deze tocht mochten ze gratis gebruik maken van een door COSMO Trucks beschikbaar gestelde truck. COSMO zorgde ook nog eens voor een volle tank met maar liefst achthonderd liter brandstof! Dank zij de zuinige motor van de DAF truck konden daar heel wat kilometers mee gereden worden. Roy: "We hoefden pas halverwege op de terugweg in Slowakije bij te tanken".

Met alleen een truck ben je er uiteraard niet: ETTC (European Truck & Trailer Care) en Müller Transport in Holten zorgden voor een knots van een oplegger waar bijna 100 kuub aan hulpgoederen verstouwd kon worden. Ook gratis beschikbaar gesteld. Dank zij de sponsoring door COSMO, ETTC en Müller werd het een voordelig transport.

Dank aan de bedrijven die hun zeer gewaardeerde medewerking hebben verleend en dank uiteraard ook aan Peter en Roy die een aantal vakantiedagen hebben opgeofferd. Ze staan, zoals Roy schrijft, al weer in de startblokken voor een volgende rit!

Een uitgebreid verslag van Roy over de reis kunt u lezen als u hier klikt.


4 mei: weer een transport naar Roemenië

Op 4 mei zijn Roy Korenromp en Peter ten Have vanuit Deventer begonnen aan de rit met een vrachtwagen naar Roemenië. Tegen het weekend hopen ze in Sibiu aan te komen. Maandag 9 mei 2011 zal er op verschillende locaties in Sibiu en omgeving een deel van de lading gelost worden. De grote oplegger (ruim 90 kuub) is dinsdag door de SDR-vrijwilligers bij het magazijn van de stichting boordevol hulpgoederen gestouwd, variërend van schoolmeubilair tot rollators en rolstoelen en van incontinentiemateriaal tot verpleegstersuniformen. Het vindt weer een goede bestemming bij ziekenhuizen, scholen en bejaardenoorden in Roemenië.

 

Voor het vertrek poseren Roy (links) en Peter nog even

Nog een laatste blik op de wegenkaart, en dan......

........ op weg naar Sibiu: een tocht van ongeveer tweeduizend kilometer

Klik op de foto's voor een vergroting


Hulpgoederen erg welkom in Roemenië

Kort nadat de drie vrachtwagens hun lading gelost hadden in Sibiu en de dorpjes in de gemeente Rosia ontvingen we al de eerste bedankjes voor de ontvangen hulpgoederen. Daaruit blijkt dat het goed is aangekomen en ook bijzonder welkom is.

 Lia Chisu, de directrice van school 8 in de stad Sibiu mailt ons:

Dear friends,
Nice presents came from Holland two days ago.The computers are realy very useful for us and the furniture too.
One of our best pupil became already a computer as a present for her good results in learning.
We were very happy for everything you sent for us.
Thank to the members of the foundation for the things they sent to us.
We wish a vey happy Easter to everybody from the foundation.
All the best
Lia

Even later kwam er een mailtje van Alexandru Dumbrava, de directeur van de scholen in de gemeente Rosia. Hij schrijft:

Dear Friends,

I want to thank you all for the efforts that you have done to help the schools and the children from Rosia. As you can see in the photos, we have already used some of the furniture delivered from Deventer to the simposion organised by us at Rosia. It is a great honour for me to have such Friends like you. In these days of pray and hope, I wish to all the people from Deventer, who supported so much,  to find peace and hapiness in there homes and souls.
A Happy Easter to you all,

Alex

Alex Dumbrava stuurde ook enkele foto's van het ontvangen meubilair dat meteen in gebruik is genomen: 

   


3 Vrachtwagens geladen: 10 april vertrek naar Sibiu

Drie dagen is een grote groep vrijwilligers van Stichting Deventer-Roemenië flink in de weer geweest om drie vrachtwagencombinaties vol te stouwen met een gigantische hoeveelheid hulpgoederen. Zondag 10 april gaat het in colonne richting Sibiu. De wagens van Verkeersschool De Weerd (Epe, Zwolle en Apeldoorn) en Verkeersschool Blok-Huls uit Zwolle hopen maandagavond in Roemenië aan te komen. De nacht zal worden doorgebracht in Saliste, 20 kilometer westelijk van Sibiu. De volgende ochtend is in Saliste het eerste afleveradres. Daarna gaat het naar de stad Sibiu en de dorpen Lazaret, Rosia (Rothberg), Daia (Thalheim), Nou (Neudorf), Cornatel en Nucet waar dinsdag en woensdag gelost zal worden. Een van de vrachtwagens zal woensdag naar Loamnes, circa 30 kilometer noord-westelijk van Sibiu rijden en daar een hoeveelheid hulpgoederen afleveren.

De bestemming van al het materiaal is in de meeste gevallen de dorpsschool en het dorpshuis. Daarnaast staan ook bejaardenoorden en een tehuis voor gehandicapten op het programma. In de stad Sibiu staan eveneens enkele scholen en het ziekenhuis op de lijst met afleveradressen.

In het magazijn van de stichting aan de Sint Olafstraat in Deventer is goed te zien dat er heel veel goederen zijn ingeladen: er is nu weer volop ruimte voor de opslag van nieuwe goederen die ongetwijfeld de komende weken weer zullen worden aangeboden. 4 Mei gaat er overigens al weer een truck met oplegger naar Roemenië. Het zal weinig moeite kosten die ook helemaal vol te laden: er is nog een flinke voorraad achtergebleven die met het april-transport niet mee kon.


Volgend hulptransport: begin april 2011

Maar liefst drie vrachtwagencombinaties zullen er begin april vanuit Deventer vertrekken naar Sibiu en omgeving. Verkeersschool De Weerd (Epe, Apeldoorn en Zwolle) stelt twee combinaties beschikbaar; collega Blok-Huls (Zwolle) vergezelt beide wagens met de derde combinatie. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de logistiek om het transport zo efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen en ervoor te zorgen dat er op een efficiënte manier vervoerd wordt. Er is een groot aantal bestemmingen. Zo gaat een deel van de lading naar school nummer 8 in Sibiu: voornamelijk leerlingensets en computers. Een ander deel van de lading zal in Saliste en in Loamnes worden afgeleverd. De meeste hulpgoederen zijn echter bestemd voor de dorpjes die deel uitmaken van de gemeente Rosia. Daaronder vallen Casolt, Nou, Daia, Cornatel en Nucet.

In de gemeente Rosia staat in elk dorp een school. Het voormalige hoofd van de school van Casolt, Alexandru Dumbrava, is sinds kort directeur-onderwijs in de gemeente Rosia. Hij heeft ons laten weten dat hij graag met onze hulp de situatie in "zijn" scholen wil verbeteren, op dezelfde manier als dat de afgelopen jaren in Casolt is gebeurd. Hij kan op onze hulp rekenen: in april ontvangt hij voor de scholen van de gemeente Rosia een groot aantal leerlingensets en ander meubilair. Daarnaast gaat er materiaal naar Rosia voor het inrichten van een medische post in Nucet en de verschillende dorpshuizen kunnen het nodige meubilair tegemoet zien.


14 Mei weer pakkettenactie Contactgezinnen

14 mei zullen in Sibiu aan de "contactgezinnen" weer levensmiddelenpakketten worden uitgereikt. In de onlangs verzonden Nieuwsbrief worden de Nederlandse "contactgezinnen" opgeroepen om hun halfjaarlijkse bijdrage (€ 30,00 per pakket) over te boeken. In Sibiu worden de levensmiddelen ingekocht. De leverancier zorgt ervoor dat alles verpakt wordt in boodschappentassen die 14 mei uitgereikt zullen worden.

Wilt u ook eens per halfjaar een Roemeens gezin verrassen met een pakket? Meldt u dan aan als contactgezin: Klik hier voor nadere informatie.


Veel aanbiedingen schoolmaterialen

Begin december 2010 zijn brieven verzonden aan scholen en onderwijsinstellingen in de regio Deventer - Apeldoorn. Daarin hebben we gevraagd eventueel overtollig materiaal zoals schoolmeubilair en schoolbehoeften beschikbaar te stellen voor scholen in de stad Sibiu en omgeving. Dat heeft een flinke respons opgeleverd. Heel wat scholen blijken recentelijk nieuwe spulletjes te hebben aangeschaft en zoeken een goede bestemming voor het gebruikte materiaal. In Roemenië komt het zeker goed van pas. In het gebied waar de stichting werkzaam is, zijn nog tal van scholen waar het meubilair ettelijke tientallen jaren oud is en hoognodig aan vervanging toe is.

Op dit moment zijn onze vrijwilligers druk in de weer het aangeboden materiaal te bekijken en naar Deventer te vervoeren. Daar wordt het opgeslagen voordat het in april 2011 naar Roemenië kan worden vervoerd. Met het aangeboden materiaal zullen we waarschijnlijk de drie vrachtwagens die de Verkeersscholen De Weerd (Epe, Apeldoorn en Zwolle) en Blok-Huls (Zwolle) voor transport naar Roemenië beschikbaar stellen volgeladen kunnen worden. In Roemenië zal men er erg blij mee zijn.

Een van de scholen die zeker een deel van het aangeboden meubilair zal krijgen is een school voor beroepsonderwijs nabij het centrum van Sibiu. In deze oude school die door circa 300 leerlingen bezocht wordt, is het meubilair aftands en beschadigd en men heeft een beroep op onze stichting gedaan om het te vervangen. Ook basisscholen in de dorpen Rosia, Daia, Cornatel, Casolt en Nucet in de gemeente Rosia kunnen heel wat leerlingensets gebruiken. Hier hebben we goede contacten met de directeur van de de scholen en met de burgemeester.

Naast schoolmeubilair zijn ook alledaagse leermiddelen en schoolbehoeften zoals schriften, pennen, (kleur)potloden, gummetjes, krijtjes etcetera welkom. Verder is er grote behoefte aan gebruikte computers, laserprinters (met toner) en kopieermachines. Kunt u ons helpen, neem dan contact met ons op.


26 juli: Transport naar Sibiu en omgeving vertrokken

Met een door Transportbedrijf Vos in Deventer beschikbaar gestelde vrachtwagencombinatie (truck met oplegger) is 26 juli weer een transport van Stichting Deventer-Roemenië naar het Roemeense Sibiu vertrokken.

De beide chauffeurs, Roy Korenromp en zijn collega  Edwin Isselman, die de rit als vrijwilligers maken, hebben er kennelijk zin in, zo vertelden ze vlak voor hun vertrek vanaf het terrein van Vos in Deventer.

Donderdag 22 juli is door een grote groep vrijwilligers van SDR 90 kuub hulpgoederen in de vrachtwagen gestouwd. De lading bestaat voornamelijk uit onderwijsmateriaal: meubilair en schoolbehoeften. Het gaat onder meer naar de school voor beroepsonderwijs in Sibiu. Daaronder een vijftal sets kappersstoelen, stoelen gecombineerd met een wasbekken. De muziekschool in het centrum van Sibiu krijgt ook een grote hoeveelheid meubilair, leerlingensets, bureaus en kasten. De andere scholen waar een deel van de lading wordt gelost zijn school 8, school 22 en school 25. (de scholen hebben in Roemenië een nummer). Deze scholen krijgen naast meubilair ook computers. Voor het bejaardenoord "Caminul de Batrini" in het historische centrum van Sibiu is een grote hoeveelheid incontinentiemateriaal aan boord.

Roy Korenromp (links) en Edwin Isselman poseren nog even voordat de vrachtwagencombinatie het terrein van Vos verlaat.

Een uitgebreid verslag van de reis naar Sibiu van de hand van Roy Korenromp kunt u als pdf-document downloaden als u hier klikt.

De afgelopen maanden is in het magazijn van SDR aan de Sint Olafstraat in Deventer weer een grote hoeveelheid hulpgoederen binnengekomen, zoals:
- Computers van een onderwijsinstelling uit Den Bosch;
- Linnengoed van een wasserij in Vaassen;
- computers van een school in Oldenzaal;
- kinderledikantjes van een onderneming in Wijhe;
- vloerbedekking van een bedrijf in Terwolde;
- een grote partij nieuwe kleding;
- incontinentiemateriaal van een apotheek in Deventer;
- rolstoelen en rollators van instellingen in Wilp en Heelsum;
- Serviesgoed en bestek van verschillende bedrijven.
En nu al is bekend dat er binnenkort weer het nodige materiaal te verwachten is. De SDR vrijwilligers hoeven derhalve niet stil te zitten. Binnenkort worden dan ook de voorbereidingen opgestart voor een volgend tarnsport, vermoedelijk medio oktober.


Veel hulpgoederen naar Roemenië met dubbel-transport april 2010

Op bovenstaande foto zijn de beide vrachtwagencombinaties van Verkeersschool De Weerd (Epe, Zwolle en Apeldoorn) te zien die kort voor Pasen 2010 een transport van hulpgoederen naar Sibiu en omgeving hebben verzorgd. Op de achtergrond de nog met veel sneeuw bedekte bergen van de Fagaras, die vanuit Sibiu goed zichtbaar zijn.
Beide vrachtwagens zijn in twee dagen door de SDR-vrijwilligers "tot de nok toe" volgestouwd met materiaal dat in het magazijn aan de Sint Olafstraat was opgeslagen. Het werd afgeleverd bij verschillende scholen, een dorpshuis, een ziekenhuis en een kerk in Sibiu, en de dorpen Rasinari, Casolt en Nou. Het leverde weer veel blije reacties op.

Met dank aan de heren van De Weerd die de rit als vrijwilligers hebben gemaakt!


Foto's van het schoolmeubilair van Montessorischool "'t Heem", Hengelo

Van de Hengelosche Motessorischool "'t Heem" ontvingen we een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens het laden van het schoolmeubilair op 18 februari. Leerlingen van groep 8 hielpen al het meubilair naar buiten te brengen waar het door de SDR-vrijwilligers in de vrachtwagen werd geladen. Hieronder een kleine impressie.


Eerste transport 2010 goed aangekomen

Vrijdag 18 februari stond de Roemeense vrachtwagen om acht uur in de ochtend al te wachten bij een school in Hengelo. Op dat tijdstip arriveerden ook de vrijwilligers van Stichting Deventer-Roemenië om het geschonken meubilair in te laden. De leerlingen van de hoogste klas mochten helpen de tafeltjes en stoelen naar buiten te brengen waardoor het laden van de vrachtwagen snel en soepel verliep. Daarna werd koers gezet naar het magazijn van SDR aan de Sint Olafstraat. Hier werd de lading verder aangevuld tot er niets meer bij kon.

Daarop vertrok Radu, de Roemeense chauffeur, voor een rit van 2.000 kilometer richting Sibiu. De reis is voorspoedig verlopen en al vroeg in de ochtend van maandag 21 februari kon er op het eerste adres gelost worden. Dat was de Technische school in Sibiu. Daarna ging het richting Rosia, de gemeente waartoe ook het dorpje Casolt behoort. In Rosia had de burgemeester gezorgd voor wel vijftien mensen die konden helpen bij het lossen. Hier werd het schoolmeubilair van de school in Hengelo uitgeladen. Al tegen het middaguur was alles gelost. Zowel in Sibiu als in Rosia waren de betrokkenen erg verheugd en blij met het materiaal dat vanuit Nederland is gekomen.

Intussen is er al weer een verlanglijstje binnengekomen vanuit Rosia: in de bibliotheek wil men onder meer graag een paar goede boekenkasten hebben ter vervanging van het krakkemikkige materiaal dat er nu staat. Aan dat lijstje en andere lijstjes wordt momenteel door de SDR vrijwilligers gewerkt om het te kunnen vervoeren me het transport van eind maart.


Grote aanvoer van schoolmeubilair - extra transport in februari

Van ROC Aventus in Zutphen heeft SDR in de loop van januari 2010 een grote hoeveelheid schoolmeubilair ontvangen. Door de nieuwbouw is veel meubilair overbodig geworden: leerlingensets (tafel met stoel), bureaus en kasten. In Roemenië is nog een groot aantal scholen dat zich moet behelpen met verouderd meubilair: vaak is het al tientallen jaren oud. Het is dan ook niet moeilijk er in Sibiu en de omliggende dorpen een goede bestemming voor te vinden

Dat geldt ook voor het meubilair dat bij een basisschool in Hengelo (O) overbodig is geworden. Ook dat is aangeboden aan SDR. Omdat het magazijn met het materiaal uit Zutphen min of meer uitpuilt, is besloten op 18 februari een Roemeense vrachtwagen in Hengelo te laten komen om daar al het aangeboden meubilair in te laden. Omdat er dan nog ruimte over blijft, rijdt de chauffeur met zijn truck door naar Deventer om aan de Sint Olafstraat nog een hoeveelheid materiaal in te laden. Daarna kan de reis naar Roemenië beginnen.

Eind maart zullen twee vrachtwagencombinaties van Verkeersschool De Weerd (Apeldoorn, Epe, Zwolle) een rit met hulpgoederen naar Sibiu maken. Dan kan een groot deel van het schoolmeubilair dat uit Zutphen is gekomen, vervoerd worden.


Noodgedwongen stop kledingactiviteiten SDR

Na bijna twintig jaar is er noodgedwongen een einde gekomen aan de kledingactiviteiten van de stichting. Dat komt omdat de ruimte in het pand waar de activiteiten plaats vonden, sinds 1 oktober 2009 niet meer beschikbaar is. Ruim acht jaar hebben we gebruik kunnen maken van het volledige bedrijfsgebouw aan de Sint Olafstraat. Per 1 oktober is het voorste gedeelte echter verhuurd en hebben wij het moeten ontruimen. Een intensieve zoektocht naar vervangende ruimte, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd: er is simpelweg nergens acceptabele ruimte te vinden.

Hoewel het er een keer van zou komen, kwam de mededeling over de verhuur toch nog als een verrassing. Er is direct een begin gemaakt met het inpakken van de volledige voorraad die gedurende enkele weken op een andere plek kon worden ondergebracht. In september en oktober is alles in twee vrachtwagenladingen naar Roemenië vervoerd en heeft de kleding nog een goede bestemming gekregen.

Omdat er geen ruimte beschikbaar is voor het sorteren en opslaan van de kleding is besloten slechts incidenteel nog kleding te accepteren. Dat geldt met name voor nieuwe kleding die ongesorteerd naar Roemenië vervoerd kan worden. Ook bedlinnen, lakens, slopen, spreien en dekens maar ook handdoeken en theedoeken zijn nog welkom. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen hebben daar behoefte aan.

De overige activiteiten van de stichting gaan onverminderd door. Het achterste gedeelte van het gebouw dat wordt gebruikt voor de opslag van alle hulpgoederen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, blijft geheel beschikbaar. Het ziet er niet naar uit dat zich daarvoor op korte termijn een gegadigde zal aandienen. In deze ruimte wordt door de vrijwilligers van SDR hard gewerkt aan het voorbereiden van transporten. Binnengekomen goederen worden gecontroleerd en zonodig gerepareerd voordat het materiaal naar Roemenië gaat. Dat gebeurt steevast op dinsdagochtend en een gedeelte van de middag. Hulpgoederen kunnen dan worden afgeleverd, een en ander in overleg met de aanwezige vrijwilligers.

Ook de activiteiten met de "contactgezinnen" gaat onverminderd voort: daarvoor is in Nederland geen ruimte nodig. De bijdragen die tweemaal per jaar van Nederlandse gezinnen op de bankrekening binnenkomen, worden overgeboekt naar Sibiu waar er levensmiddelenpakketten van worden gekocht voor Roemeense "contactgezinnen".


Onze projecten in Roemenië bezocht.

Johan Oldenburger (voorzitter) en Geert Hannink (secretaris) van SDR zijn medio november op werkbezoek geweest in Sibiu en omgeving. Daarbij zijn meer dan twintig bezoeken afgelegd aan scholen en instellingen die in de loop van 2009 hulpgoederen uit Deventer hebben ontvangen. Een indruk van de projecten kunt u zien als u hier klikt.


14 november 2009: pakketten uitgereikt aan contactgezinnen

Het was zaterdag 14 november een drukte van belang bij en in school-19 in Sibiu. De Roemeense "contactgezinnen" waren uitgenodigd om hun pakket met levensmiddelen te komen ophalen. De pakketten waren zoals elk halfjaar beschikbaar gesteld door hun Nederlandse contactgezinnen. Al ruim voor negen uur verzamelden de eerste Roemenen zich al bij de school, compleet met uitnodigingsbrief en legitimatiebewijs. Tot ruim drie uur in de middag werd er hard gewerkt om de ruim 600 pakketten uit te reiken. Uiteraard moesten de betrokkenen zich legitimeren, waarna ze, na het zetten van een handtekening, hun pakket mee mochten nemen. In sommige gevallen was er ook een brief of een andere verrassing van hun Nederlandse gezin.

Aan het uitreiken gingen enkele dagen met veel werk vooraf: de pakketten werden door de het toeleverende bedrijf samengesteld en bij de school afgeleverd. Tien mensen waren een flinke tijd in de weer om alles naar binnen te zeulen. Dat viel niet mee als je bedenkt dat het gewicht van een pakket 23 kilo bedraagt; daar kwam nog eens een pak wasmiddel van negen kilo bij zodat het totale gewicht uitkwam op 32 kilo: bij elkaar is dat ruim 19 ton ofwel 19.000 kilo!

Om het gevaar van besmetting met de Mexicaanse griep uit te bannen, droeg iedereen die bij de uitreiking betrokken was, Nederlanders zowel als Roemenen, een beschermend mond- en neuskapje.

Veel Roemenen brachten een brief of een kaart met goede wensen mee voor hun Nederlandse gezin. Als die in het Roemeens geschreven waren, werd er ter plekke een vertaling in het Engels bij gemaakt.

Voor een foto-impressie van de uitreiking klik hier.


Weer transport naar Roemenië

Vrijdag 19 september stond er 's morgens al vroeg een Roemeense vrachtwagen van een vervoersbedrijf uit het nabij Sibiu gelegen Saliste te wachten in de Sint Olafstraat in Deventer. Nadat even voor achten het toegangshek was geopend kon Radu, de chauffeur, het gevaarte het terrein oprijden en na een gezamenlijke kop koffie begon het laden van weer een vrachtwagenlading vol hulpgoederen. Allereerst werden er ruim duizend dozen gevuld met kleding ingeladen, bestemd voor onder meer Iacobeni, Cristian en school 8 in Sibiu. Daarmee was de oplegger voor meer dan de helft gevuld.

De lading werd verder aangevuld met schoolmeubilair, alles bestemd voor scholen in het stadje Iacobeni in het district Sibiu. Een deel van het meubilair is afkomstig van een basisschool in Tilburg; de rest komt van ROC Aventus in Apeldoorn.Tegen de middag was het karwei geklaard en wachtte de mensen die bij het inladen geholpen hebben een smakelijke lunch. Na het afhandelen van de noodzakelijke documenten kon de vrachtwagen richting Roemenië vertrekken. Echter niet voordat er nog snel een groepsfoto van de vrijwilligers werd gemaakt. Ook de hond van de familie Vrielink mocht op het plaatje.


 De vrachtwagen is geladen: tijd voor een foto

Inmiddels worden er al weer voorbereidingen getroffen voor een volgens transport. Dit jaar zullen er zeker nog twee volgen.


14 november uitreiken pakketten aan contactgezinnen

14 november ontvangen de Roemeense "contactgezinnen" weer het halfjaarlijkse pakket gevuld met levensmiddelen. De Nederlandse contactgezinnen hebben inmiddels het verzoek gehad hun halfjaarlijkse bijdrage van 30 euro over te boeken. Met onze contactpersonen in Roemenië wordt de bestelling van de pakketten bij een levensmiddelengroothandel inmiddels afgestemd; er zijn afspraken gemaakt met de school waar de pakketten kunnen worden afgehaald.


7 augustus 2009: opnieuw transport met schoolmeubilair vertrokken.

Vanochtend om acht uur stond er weer een Roemeense vrachtwagen in Apeldoorn te wachten op de vrijwilligers van SDR om geladen te worden. Ondabks de hoge temperatuur (oplopend tot 30 graden!) werd er stevig doorgewerkt en werd er weer een grote hoeveelheid schoolmeubilair in de oplegger gestouwd. Daarna vertrok de vrachtwagen, samen met de SDR-vrijwilligers, naar Deventer waar ook nog een flinke hoeveelheid tafeltjes, stoeltjes en kasten stond te wachten. 

Ook dat werd aan boord gehesen en tegen het eind van de middag kon Radu, de chauffeur, richting Sibiu vertrekken. Maandag hoopt hij daar en in de stadjes Iacobeni en Slimnic de lading te kunnen afleveren. Voor het vertrek van de vrachtwagen werd al een afspraak voor het volgende transport gemaakt: vrijdag 18 september. Naast schoolmeubilair en ziekenhuisbedden zal er dan ook een grote hoeveelheid kleding geladen worden. 

Transport vanuit Apeldoorn naar Roemenië vertrokken.

Vandaag, dinsdag 28 juli 2009, is een Roemeense truck met oplegger vanuit Apeldoorn richting Sibiu in Roemenië vertrokken. De lading bestaat geheel uit schoolmeubilair van een vestiging van ROC Aventus. Doordat de school het onderwijs in Apeldoorn heeft geconcentreerd in een nieuw gebouw aan de Laan van de Mensenrechten is het oude gebouw aan de Molendwarsstraat overbodig geworden. En daarmee ook een groot deel van de daar aanwezige inventaris. Slechts een klein gedeelte heeft een plekje gevonden in de nieuwe school. De rest mocht Stichting Deventer-Roemenië ten behoeve van scholen in Roemenië overnemen. 

Om acht uur 's morgens was de truck uit het stadje Saliste (20 kilometer ten westen van Sibiu) aanwezig aan de Molendwarsstraat. Een groep van 15 enthousiaste vrijwilligers stond gereed om ervoor te zorgen dat de oplegger met een capaciteit van 90 kuub geladen werd. Dat karwei is goed gelukt: het inladen verliep lekker vlot. Dat kwam omdat de afgelopen weken de SDR-vrijwilligers het schoolmeubilair op enkele centrale plekken in het gebouw hebben verzameld, waarbij zoveel mogelijk soort bij soort werd geplaatst. 

Een deel van de lading gaat naar de school in het dorpje Iacobeni. Inclusief vier schoolborden, zogenaamde white boards. Op deze witte borden schrijf je niet met krijt maar met stiften met afveegbare inkt. Dat zal een hele verbetering zijn vergeleken met het gebroken schoolbord dat hieronder staat afgebeeld. Verder kan de school in het dorpje Slimnic (ca. 15 kilometer ten noordwesten van Sibiu) een lading schoolmeubilair tegemoet zien, inclusief whiteboards. Beide scholen krijgen ook elk vijf computers, deels afkomstig van ROC Aventus, een school in Tilburg en het HCO in Zwolle. 

Met de chauffeur van de vrachtwagen is afgesproken dat hij vrijdag 7 augustus weer in Apeldoorn zal zijn voor een volgend transport. Als dat ook richting Roemenië is vertrokken, is het schoolgebouw aan de Molendwarsstraat in Apeldoorn nagenoeg leeg. In ons magazijn in Deventer staat echter ook nog een grote voorraad, onder meer afkomstig van de school in Apeldoorn en van een basisschool in Tilburg. Na de schoolvakanties, in september, gaat dat -samen met een grote partij kleding-  op transport richting Sibiu


Roep om hulp vanuit Iacobeni (Roemenië)

Vanuit het kleine dorp Iacobeni (vroeger Jacobsdorf geheten) in de provincie Sibiu bereikte ons een verzoek om hulp aan de plaatselijke school. Het onderstaande plaatje zegt genoeg!

Het schoolbord is hoognodig aan vervanging toe. Dat geldt ook voor het overige meubilair in de school.

De komende weken gaan wij in Deventer en omgeving op zoek naar goede tafeltjes en stoeltjes voor de leerlingen van Iacobeni. Ook andere scholen op het platteland in de regio Sibiu is nog steeds grote behoefte aan meer eigentijds meubilair.


Roemeense gezinnen weer blij gemaakt met levensmiddelenpakket.

16 Mei was het weer een drukke dag voor "Contactgezinnen" van SDR. Aan de Roemeense 'contactgezinnen" werden die dag weer de halfjaarlijkse levensmiddelenpakketten uitgereikt. De Nederlandse contactgezinnen hebben de weken ervoor allemaal 27 euro per pakket overgeboekt. Met dat geld is in Sibiu een grote hoeveelheid levensmiddelen ingeslagen, alles keurig verpakt in boodschappentassen. De Roemeense gastgezinnen ontvingen allemaal een brief waarin werd aangegeven hoe laat men waar werd verwacht om het pakket in ontvangst te nemen. 

Al vroeg waren de eersten present en de hele dag was het een komen en gaan van mensen die een pakket kwamen afhalen. Voor de mensen van contactgezinnen van SDR en hun Roemeense collega's was het hard werken om in korte tijd ruim 700 tassen uit te geven en ook nog eens goed te registreren. Aan het eind van de middag waren er enkele tassen nog niet afgehaald. De betrokken gezinnen werden gebeld en er werden afspraken gemaakt om het pakket alsnog af te halen.

Al met al weer een geslaagde actie.


SDR richt kindercrèche in Sibiu in

 

Met het transport dat op 12 april vertrok richting Roemenië is ook een groot aantal kinderbedjes vervoerd.
Deze bedjes heeft Stichting Deventer-Roemenië enkele maanden geleden van een Nederlands tehuis gekregen. Daar werden ze vervangen door nieuw meubilair. De oude bedjes verkeerden echter nog in prima conditie.
Navraag in Sibiu leerde dat de bedjes in de kindercrèche daar heel erg welkom zouden zijn. Daarom werden in het magazijn van de stichting alle ledikantjes gedemonteerd en bij elkaar verpakt zodat ze in Roemenië gemakkelijk weer in elkaar gezet kunnen worden. Een paar bedjes zijn compleet gemonteerd vervoerd.
Aan de hand van de voorbeelden hebben enkele handige vrijwilligers van de crèche de bedjes weer gemonteerd waarna ze een plekje kregen in de slaap- en speelruimte.

Gerard van den Helder maakte enkele foto's die hij ons stuurde: een mooie rij bedjes en blije kindergezichtjes.


Tijmen Jansen: 25e rit voor SDR naar Sibiu 

Zondag 19 april 2009 kwam het er dan toch nog van: Tijmen Jansen, een van de enthousiaste vrijwilligers van Stichting Deventer-Roemenië, wordt gehuldigd na het voltooien van zijn 25e transport naar Roemenië. 

In juni 2007 zou het al zover zijn: vol goede moed begon SDR-vrijwilliger Tijmen Jansen als chauffeur aan zijn 25e rit met naar Roemenië. De champagne stond bij wijze van spreken al koel om bij terugkeer in Deventer te knallen. Het mocht echter niet zo zijn: Halverwege de heenweg, op de rondweg bij Wenen, ging de combinatie van bus en aanhangwagen in de vlammen op en een dag later kwam Tijmen, samen met de andere passagiers, met de trein terug in Deventer. Het feestje voor Tijmen kwam er begrijpelijkerwijs niet van. 

Bijna twee jaar later wordt Tijmen gevraagd om, samen met Johan de Weerd, het rolstoelbusje voor Casa Luminii naar Sibiu te rijden.Daar had Tijmen best oren naar en zo kon hij 12 april (opnieuw) beginnen aan zijn 25e rit naar Roemenië. 

Zondag 19 april tegen drie uur 's middags kwam het gezelschap het terrein van SDR weer oprijden en was voor Tijmen de 25e rit voltooid. Reden om een klein feestje te bouwen ter ere van Tijmen die met 25 ritten naar Roemenië meer dan 100.000 kilometer heeft afgelegd: twee en een half maal de wereld rond!

Als aandenken aan deze prestatie kreeg Tijmen van het SDR-bestuur een leuk aandenken uitgereikt. Zijn echtgenote Annie werd in de bloemetjes gezet: zij heeft even zovele malen haar man een week moeten missen, "300 dagen!" zoals ze zelf zei.

Daarna was er nog een gezellig samenzijn, samen met familie en collega-vrijwilligers.


April 2009: Groot transport naar Roemenië.

Zondag 12 april vertrok er een groot transport van Stichting Deventer-Roemenië naar Sibiu en omgeving. Verkeersschool De Weerd met vestigingen in Epe, Apeldoorn en Zwolle stelde twee vrachtwagencombinaties beschikbaar die beide boordevol zijn geladen met hulpgoederen. Naast een grote partij kleding die via verschillende scholen gedistribueerd wordt, bestond de lading van beide vrachtwagens verder uit schoolmeubilair voor een aantal Roemeense scholen, rolstoelen, rollators, ziekenhuiskleding, bedjes voor een kindertehuis en inventaris voor het dorpshuis in Casolt. 

de vrachtwagens worden geladen 

Ook het busje voor Casa Luminii staat gereed voor transport

Verder is het busje dat SDR heeft aangeschaft voor het dagverblijf voor meervoudig gehandicapte kinderen, "Casa Luminii" op 12 augustus vertrokken richting Sibiu. Met een ander personenbusje is een kleine groep vrijwilligers meegereisd om in Sibiu en omgeving indrukken op te doen. Op de terugweg reizen de beide chauffeurs die het busje voor Casa Luminii naar Sibiu hebben gebracht, met het andere busje terug naar Deventer.

De beide vrachtwagencombinaties zijn zaterdag 18 april weer teruggekeerd in Nederland. De overige SDR-vrijwilligers, onder wie de beide chauffeurs die het rolstoelbusje naar Sibiu hebben gebracht, volgden een dag later.

Giften voor het busje nog steeds van harte welkom op bankrekening 37.77.86.578.
Alle gulle gevers die al een bijdrage hebben overgeboekt: hartelijk dank!


Schoolmeubilair uit Apeldoorn voor Roemenië

Scholengemeenschap ROC Aventus gaat dit voorjaar de locatie aan de Molendwarsstraat in Apeldoorn verlaten. Een groot deel van de inventaris zal niet overgebracht worden naar de nieuwe locatie elders in de stad. De school heeft het overtollige materiaal aangeboden aan Stichting Deventer-Roemenië. Deze week heeft een groep vrijwilligers van SDR in de school gekeken wat er allemaal beschikbaar komt. De conclusie: Een groot deel is zeker welkom bij scholen in Sibiu en omgeving.

School verleent bijdrage in de transportkosten

Voor het vervoeren van al het materiaal zullen waarschijnlijk vier vrachtwagens nodig zijn. Omdat dat een kostbare aangelegenheid is, heeft de directie van de school besloten financieel bij te springen. Deze beslissing werd mede ingegeven door het feit dat het als afval afvoeren van de inventaris ook geld zou kosten. 

De komende weken zal zal een gedegen planning gemaakt worden voor het leeghalen van het schoolgebouw: een fikse klus voor de vrijwilligers van SDR. Zoals op de foto hiernaast, gemaakt nadat de inventaris was opgenomen,  te zien is, hebben ze er al zin in. 

Volgens een voorlopige planning zal een groot deel van het materiaal rechtstreeks vanuit de school naar Sibiu gaan. Dat is de meest efficiënte manier van werken. Een klein deel zal in tijdelijk in het magazijn in Deventer opgeslagen worden. Daar kan het eventueel gerepareerd of compleet gemaakt worden.

Onnodig te zeggen dat SDR de directie van Aventus zeer erkentelijk is; niet alleen voor de aangeboden inventaris maar ook voor de bijdrage in de transportkosten.

 Giften voor rolstoelbusje beginnen binnen te komen

De eerste bijdragen voor de aanschaf van het busje voor het vervoer van de kinderen van Casa Lumi in Sibiu (zie hieronder) beginnen op de bankrekening van SDR binnen te komen. Amper een paar dagen na het verzenden van de Nieuwsbrief met daarin de oproep bij te dragen in de kosten, zijn de eerste bedragen al bijgeschreven. De gulle gevers hebben er geen gras over laten groeien!

Vrijwilligers van SDR gaan het aangekochte voertuig grondig nakijken. Dat gebeurt in de garage van Autobedrijf Pouw in Deventer waar alle faciliteiten ter beschikking staan. Autoschadeherstelbedrijf Hannink, ook in Deventer, heeft aangeboden enkele roestplekjes vakkundig bij te werken. 

Wilt u ook een steentje bijdragen?
Uw overboeking is welkom op bankrekening 37.77.86.578 ten name van Stichting Deventer-Roemenië onder vermelding "Casa Luminii".


Busje voor rolstoelvervoer voor Casa Luminii

Nabij het centrum van de Roemeense stad Sibiu bevindt zich Casa Luminii, een kleine instelling voor de opvang van meervoudig gehandicapte kinderen. Zij zijn op Casa Luminii aangewezen omdat ze in het reguliere onderwijs nergens terecht kunnen. In het jaar 2000 heeft de in Rijssen gevestigde Stichting Sion International Casa Luminii opgericht. Het biedt plaats aan 24 kinderen. Sinds de oprichting heeft Sion International jaarlijks twee-derde deel van de salaris- en exploitatiekosten betaald. De rest komt van de Roemeense overheid.

De kinderen worden elke dag met een minibusje van huis gehaald en 's middags weer teruggebracht. Het busje is enkele jaren geleden door Sion International beschikbaar gesteld. Het is echter hoognodig aan vervanging toe. Reparatie van de vele mankementen is vanwege de leeftij en de hoge kosten niet meer mogelijk. Geld om een ander busje aan te schaffen is er echter niet. 


Stichting Deventer-Roemenië heeft besloten Casa Luminii de helpende hand te bieden. Daarom is een Volkswagenbusje gekocht, voorzien van een hydraulische lift en ingericht voor het vervoer van rolstoelen. Medio april zal het in Sibiu aan Casa Luminii worden overgedragen.

 

Wilt u bijdragen in de kosten van het busje?
Dat kan door overboeking van een bedrag naar bankrekening 37.77.86.578 ten name van Stichting Deventer-Roemenië.
Mede namens de kinderen en begeleiders en begeleidsters van Casa Luminii: hartelijk dank!

 

Meer informatie over Casa Luminii vindt u op de site van Sion International

 


Het busje voor het vervoer van de kinderen van Casa Luminii


Dokterspost in Casolt nieuw ingericht met hulp van SDR

Met het laatste transport van 2008 is een grote hoeveelheid goederen meegezonden voor het opnieuw inrichten van de medische post in het dorp Casolt. Het materiaal bestind onder meer uit een electrich beweegbare onderzoekstafel, wachtbankjes en stoelen afkomstig van het oude gebouw van het Deventer Ziekenhuis. Daarnaast zijn er bureaus en stoelen meegegaan die in 2008 door Unilever in Rotterdam zijn gedoneerd. Ten behoeve van de administratie van de dokter en zijn assistente zijn ook twee computers en een laserprinter vervoerd naar Casolt. 


De onderzoekstafel uit Deventer in de behandelkamer


De werkruimte voor de arts met een bureau van Unilever


Bankjes uit het Deventer Ziekenhuis in de wachtruimte

Al het materiaal heeft inmiddels een plekje gekregen in de medische post. Die is eind 2008 met subsidie van de gemeente Rosia waar Casolt onder valt, van binnen en van buiten flink opgeknapt. De "nieuwe" uitrusting vanuit Nederland komt dan ook op een erg goed moment. Geen wonder dat men er in Casolt erg blij mee is. We kregen onlangs enkele foto's waarop goed te zien is dat de mensen in Casolt er iets leuks van hebben gemaakt. 

Geanimeerde Nieuwjaarsbijeenkomst vrijwilligers SDR


Klik voor een vergroting op de foto

Zaterdag 10 januari kwam een groot aantal vrijwilligers van Stichting Deventer in het Dorpshuis in Terwolde bijeen voor een uiterst geanimeerde nieuwjaarsbijeenkomst. Volop gelegenheid elkaar in alle opzichten het allerbeste voor 2009 te wensen.

Voorzitter Johan Oldenburger blikte kort terug op de gebeurtenissen van 2008. Een jaar waarin met heel veel plezier en enthousiasme erg veel werk is verzet. Maar liefst vier trailers met een totale capaciteit van bijna 400 kubieke meter aan hulpgoederen is naar Sibiu en omgeving vervoerd, bestemd voor een groot aantal projecten van SDR. 

 ook in 2009 zal SDR zich inzetten voor de mensen in Roemenië die onze hulp nog goed kunnen gebruiken. Gelukkig krijgen we nog steeds heel veel materiaal en kleding aangeboden, aldus Oldenburger. "Als we met hetzelfde enthousiasme als in 2008 doorgaan, komt het zeker goed".

Onder het genot van een hapje en een drankje werd met belangstelling gekeken naar de videobeelden die Johan de Weerd tijds het transport van maart 2008 in Roemenië heeft gemaakt.


8 december 2008: nog een transport naar Roemenië; enthousiaste reacties uit Roemenië

Maandag 8 december is het laatste transport hulpgoederen vanuit Deventer naar Sibiu en omgeving vertrokken. Een grote groep vrijwilligers van SDR heeft in de loop van de middag en een deel van de avond de Roemeense truck geladen. Dat gebeurde uiterst zorgvuldig en efficiënt: "er wordt beslist geen lucht vervoerd", merkte een van de vrijwilligers op toen de deuren van de oplegger gesloten werden.

De lading bestaat uit een grote hoeveelheid meubilair voor het dorpshuis ("casa cultura") in het dorpje Casolt. Ook voor de school, tegenover de casa cultura in het dorp, gaan er schoolmeubelen mee. Verder materiaal voor het inrichten van de medische post in het dorp. Een groot deel van de hulpgoederen is afkomstig van Unilever in Rotterdam en het Deventer Ziekenhuis waar na de verhuizing naar de nieuwbouw veel spullen overtollig waren geworden.

Ook voor een aantal scholen in Sibiu gaat er het nodige mee. Onder andere voor school 23 in de wijk Tiglari waar veel armoede heerst. Verder voor school 25 en een technische school. Voor een kinderziekenhuis bevat de lading naast meubilair onder meer twee elektrisch beweegbare onderzoekstafels en een grote hoeveelheid uniformkleding voor artsen en verpleegkundigen. Ook Casa Luminii (wat 'huis van licht' betekent), een tehuis voor gehandicapte kinderen in het centrum van Sibiu, kan het nodige tegemoet zien. Verder bevat de lading een grote partij rollators en rolstoelen.

Met het laatste transport van 2008 heeft onze stichting dit jaar in vier transporten bijna vierhonderd kubieke meter hulpgoederen naar Roemenië vervoerd. Wat dat betreft kunnen onze vrijwilligers met een goed gevoel het jaar afsluiten. Binnenkort wordt de draad weer opgepakt. In maart 2009 zal het eerstvolgende transport weer vertrekken. Daarvoor staat nog het nodige te wachten in het magazijn en er zijn al weer de nodige aanbiedingen voor nog meer materiaal.

Enthousiaste reacties uit Roemenië

Het transport heeft inmiddels de nodige enthousiaste reacties vanuit Sibiu en omgeving opgeleverd. Dat geldt voor de materialen die afgeleverd zijn in het kinderziekenhuis en de rolstoelen en rollators voor de MS-organisatie. Ook uit Casolt een blije reactie ons toegezonden door Carmen Voinea:

Today I spoke with some people from Casolt. They were very happy, Today they finished the arrangement in the canteen. with tables and chairs. It looks very, very nice. They said they had the feeling they are in a restaurant. I am very curious to see myself the result, but till then I belive them.
As you can see, your gift, now, when Chistmas time is coming is precious.
They asked me to thank you, in their name.

Van het lossen van de lading uit de truck hebben we uit Roemenië een aantal foto's ontvangen. Zoals daarop te zien is, kwam de burgemeester van Rosia, de gemeente waar Casolt onder valt, hoogstpersoonlijk naar het dosp om te helpen met het uitladen


Eind november: weer een transport hulpgoederen naar Sibiu.

Vrijdag 21 november om acht uur in de ochtend stond er aan de Sint Olafstraat in Deventer een Roemeense vrachtwagen met twee chauffeurs te wachten voor het magazijn van Stichting Deventer-Roemenië. Met een groep van circa tien vrijwilligers werd in de daaropvolgende uren de gereedstaande partij hulpgoederen ingeladen. Ruim 90 kubieke meter werd er verstouwd. 

In de lading ongeveer 600 (bananen)dozen kleding, bestemd voor gezinnen in Sibiu, Mohu, Bungard en het tehuis voor gehandicapten in Cisnadië. De distributie in Roemenië vindt via de scholen plaats. Verder bevatte de lading een grote hoeveelheid (school)meubilair, deels afkomstig van Unilever in Rotterdam en van scholen in Deventer, Apeldoorn en omgeving. Een ander deel van de lading bestond uit materiaal afkomstig uit het "oude" Deventer Ziekenhuis.

Na een voorspoedige reis kon maandag 24 november de lading op verschillende locaties worden afgeleverd. Dat leverde veel enthousiaste en blije reacties op.

Half december is het laatste transport van 2008 gepland. 


Levensmiddelenpakketten uitgereikt aan gezinnen in Sibiu

In het weekend van 22 november 2008 zijn in Sibiu weer levensmiddelenpakketten uitgereikt ana Roemeense "contactgezinnen". Gezinnen in Nederland betalen elk halfjaar een bedrag van 27 euro. Voor dat bedrag wordt in Sibiu een pakket levensmiddelen gekocht. De Roemeense gezinnen komen dat afhalen bij het distributiepunt. Vanuit Nederland wordt wordt direct toegezien op een goed verloop. Ook dit keer waren de Roemeense gezinnen weer erg blij met hun pakket. Met heel veel dank aan de Nederlandse gezinnen!

Hieronder een foto-impressie van de uitdeel-actie.

       

Johan van Diepen laat weten dat het uitdelen van de bijna 700 tassen erg vlot is verlopen: "Zaterdagmorgen 22 november 2008 om negen uur was gepland om met het uitdelen te starten. Toen we om kwart over acht bij school 17 aankwamen stonden de eerste gezinnen hier al te wachten. Nadat we de tafels in de school hadden opgesteld zijn we gestart met de actie. Deze is prima en rustig verlopen. Om 13.30 uur, toen het rustig werd, zijn we begonnen met het bellen van de mensen die de tas nog niet hadden opgehaald. Dat gebeurde in vrijwel alle gevallen in de loop van de middag alsnog.


School in Casolt: onderwijsinspectie onder de indruk.

Alex Dumbrave, het hoofd van de school in het Roemeense dorpje Casolt, stuurde ons een mailtje waarin hij melding maakt van een bezoek van de onderwijsinspectie aan de school nadat de zending van Stichting Deventer-Roemenië er een plek gekregen heeft. Blijkbaar "scoort" hij goed met de inrichting die voor een groot deel afkomstig is van Unilever in Rotterdam.

Alex schrijft: We had some visitors from the Educational department and they were really surprised to see how nice and competitive is the computer lab. So, thank you again.

Zie hieronder voor meer nieuws over de school in Casolt.


SDR krijgt materiaal van Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis heeft enkele weken geleden de nieuwe gebouwen betrokken. Aan de bouw en de overhuizing is een periode van ruim drie jaar vooraf gegaan. Al geruime tijd waren er contacten van onze stichting met de verhuiscoördinatoren van het ziekenhuis waarbij de afspraak is gemaakt dat er voor hulp aan Roemenië een deel van de overtollige inventaris beschikbaar zou komen.

Dinsdag 30 september was het zover. Paul Jansen belde om ons uit te nodigen een kijkje te komen nemen naar het materiaal dat in het oude gebouw is achtergebleven. Dat is nog dezelfde dag gebeurd. We hebben gekeken wat er allemaal beschikbaar is en op basis van een al beschikbaar verlanglijstje uit Roemenië hebben we onze keuze gemaakt. 

Vandaag, donderdag 2 oktober heeft een groep vrijwilligers het materiaal verzameld en vervolgens een gedeelte ervan afgevoerd naar het magazijn aan de Sint Olafstraat. Het betreft onderzoektafels, een nagenoeg complete kantine-inrichting, kasten, stoelen, bureaus etc. Volgende week wordt de rest afgevoerd naar het magazijn. 

Onnodig te zeggen dat we het Deventer Ziekenhuis zeer erkentelijk zijn voor de vriendelijke geste!
Het is de bedoeling in de loop van november een groot transport te organiseren om alles op verschillende locaties in en rond Sibiu te kunnen bezorgen. Waarschijnlijk zijn daar zelfs twee vrachtwagens voor nodig.


School in Casolt erg blij met computers en meubilair

Van Alex Dumbrava van de school in Casolt (Roemenië) ontvingen we een mailtje waarin hij onze stichting hartelijk bedankt voor alles wat de school vorige week (zie het bericht hieronder) vanuit Deventer mocht ontvangen. Inmiddels staat al het meubilair op de plek en zijn ook de meegebrachte computers geïnstalleerd. 

SDR heeft de school ook in de gelegenheid gesteld een kopieermachine en een beamer aan te schaffen. Dat is inmiddels gebeurd, zo bericht Alex Dumbrava ons. Hij schrijft verder dat ook de burgemeester van Casolt erg ingenomen is met de hulp vanuit Nederland. Dat was voor de gemeente aanleiding geld, menskracht en machines beschikbaar te stellen om het schoolplein op te knappen:

"It was a lot of work to do, but it worthed, the teachers and the children are all so happy. Also, the mayor wish to express his gratitude for the help you all give us, and promised that for the schoolyard he will give a team of workers, a truck to carry different materials, and some money.", aldus Alex in zijn mail.

Van Alex Dumbrava ontvingen we ook een serie foto's. Daarvan staan er enkele hieronder.

Bureaus (van Unilever in Rotterdam), projectiescherm en computers hebben hun plek gevonden


Transport naar Sibiu en omgeving goed verlopen

Donderdag 11 september (2008) vertrok vanaf het terrein van SDR aan de Sint Olafstraat een truck met oplegger bestuurd door onze vrijwilliger Roy Korenromp (Heeten) samen met "bijrijder" Alfons Duteweerd richting Roemenië. Samen hebben ze een week vakantie genomen om een grote vracht hulpgoederen naar Roemenië te vervoeren. 

De truck waarmee beide heren naar Roemenië zijn gereden, werd beschikbaar gesteld door Cosmo Trucks in Lochem. Met een volle tank brandstof, goed voor een groot deel van de heenreis! De trailer werd beschikbaar gesteld door Heisterkamp Transport in Oldenzaal, met dank aan Toon Bruns. Onnodig te vermelden dat SDR beide bedrijven zeer erkentelijk is voor de zeer gewaardeerde medewerking.

Ook een groep SDR-vrijwilligers bestaande uit Bert Top, Henk Wijnbergen, Gradus van Essen en Pietje Buwalda is afgereisd naar Roemenië. Zij zijn vrijdagmorgen 12 september vertrokken. Hun doel is het assisteren bij het op de juiste locatie bezorgen van de lading. Er zijn nogal wat plaatsen waar gelost moet worden. 

De vrachtwagen is aangekomen bij de school (links) in Casolt

In het weekend zijn beide wagens veilig aangekomen in Roemenië. Nadat de nacht van zondag op maandag was doorgebracht in het pension van Rudi Groot Koerkamp en zijn Roemeense vrouw Ela in het stadje Saliste, begon maandagochtend het distribueren van de inhoud van de oplegger. Allereerst werd koers gezet naar de binnenstad van Sibiu, naar het bejaardenhuis waaraan Viorel Bujac, de voorzitter van de Fundatia Sibiu-Deventer verbonden is. Hier werd het nodige materiaal, voor namelijk incontinentiemateriaal, uitgeladen. 

Daarna ging de rit naar onder meer Cisnadië, Cisnadioara, Mohu, Bungard en Vestem waar voornamelijk kleding is afgeleverd. In Cisnadië was dat het geval bij drie verschillende scholen. De tweede dag werd gebruikt voor een tochtje naar Casolt. Hier werd de school verrast met materialen voor het inrichten van een computerlokaal: bureaus en stoelen (afkomstig van Unilever in Rotterdam), kasten, een schoolbord (whiteboard) en uiteraard computers, 15 in getal. In Casolt heeft Bert Top uitvoerig overleg gevoerd met Alex Dumbrava, de hoofdonderwijzer, en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur om af te stemmen op welke wijze SDR mogelijk kan bijdragen aan andere projecten in het dorp zoals het verbeteren van de medische post en de inrichting van het dorpshuis, "casa cultura".

met vereende krachten wordt de vrachtwagen in Casolt gelost

De laatste halte is het dorp Loamnes. Daarmee heeft de groep Terwolde-Nijbroek goede contacten. SDR heeft voor Loamnes een grote hoeveelheid kleding en dekens beschikbaar gesteld. De school krijgt schoolborden en een hoeveelheid bureaus en stoelen (ook van Unilever). 

Nadat de vrachtwagen gelost was, heeft de delegatie onder leiding van Bert Top nog de nodige gesprekken gevoerd. Zo is men in de school voor speciaal onderwijs (die we kennen als de "school van Frau Mila") geweest, de technische school waar de ons niet onbekende Diana Popitiu onderdirecteur is, school 23 in de armenwijk Tiglari, school 8 en in Casa Luminii. Die laatste instelling biedt onderdak aan circa 25 geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. De Stichting Sion International in Rijssen financiert een groot deel van de kosten van het tehuis. Hier is dringend behoefte aan vervanging van het personenbusje waarmee de leerlingen van en naar school worden vervoerd. Ons is gevraagd te bezien op welke wijze onze stichting daarbij de helpende hand kan bieden.

Het uitladen begint

vele handen maken licht werk!

daar gaan de kastjes uit Rotterdam

het interieur in het dorpshuis van Casolt is wel een keer aan vervanging toe

de patiëntenadministratie in Casolt kan wel een goede dossierkast gebruiken!

wasbak in de medische post in Casolt

Rustiek plaatje in Saliste

De dozen met kleding wachten om afgehaald te worden

20 September waren alle vrijwilligers weer veilig terug in Nederland. Drie dagen later volgde een evaluatiebespreking waarin de ervaringen binnen een grote groep vrijwilligers werden gedeeld.


Nieuwsbrief september 2008 verzonden

In het weekend van 13 en 14 september hebben de vrijwilligers en contactgezinnen van SDR weer een aflevering van de Nieuwsbrief ontvangen. Behalve via de "normale" post gingen er ook circa 100 per e-mail naar de geadresseerden. 

Er is gebroken met de traditie een Nieuwsbrief te laten verschijnen in januari en juli. Daarvoor in de plaats komt er in maart en september een aflevering. Dat is gedaan omdat daarin tevens de informatie naar contactgezinnen over de ophanden zijnde pakketten-actie wordt opgenomen. In de Nieuwsbrief wordt de contactgezinnen gevraagd hun bijdrage weer tijdig over te boeken. Op 22 november zullen er weer boodschappentassen gevuld met levensmiddelen worden uitgereikt.

De Nieuwe aflevering van de Nieuwsbrief is ook via internet te raadplegen. Kies in het linker keuzemenu voor Nieuwsbrieven, waarna u een overzicht krijgt van alle digitaal verschenen afleveringen. Hier kunt u uw keuze maken. Het kan ook rechtstreeks als u hier klikt.


Leen Pons overleden

Een dezer dagen bereikte ons het bericht dat op 16 juni is overleden Em. professor Dr. Ir. Leendert Japhet Pons. Bij Stichting Deventer Roemenië kennen velen de heer Pons als lid van de voormalige projectgroep "Bedrijfsleven". Binnen deze groep heeft hij zijn vakkennis op het gebied van de landbouw ingebracht in verschillende projecten in de agrarische sector in de omgeving van Sibiu. Het meest bekend is het zogenaamde landbouwproject in Vestem.

Leen Pons bezat daarnaast een grote kennis van Roemenië, niet in de laatste plaats vanwege zijn huwelijk met Dr. Ir. Nadia Ghitulescu. Van zijn hand zijn verschillende publicaties verschenen over onderwerpen als de invloed van de Saksen op de Roemeense taal. Daarnaast heeft hij zich ook ingezet voor het behoud van de Saksische cultuur in Roemenië. Vanuit die betrokkenheid was Leen Pons oprichter van de Nederlandse tak van de internatioanle organisatie van Opération Villages Roumains, met name gericht op het instandhouden van de zogenaamde weerkerken, waarvan er in de omgeving van Sibiu ook vele voorkomen.

Wij wensen zijn weduwe Nadia en zijn kinderen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. 


Grote partij kantoormeubilair van Unilever

Stichting Deventer-Roemenië is onlangs verblijd met een grote partij kantoormeubilair dat bij de vestiging van Unilever in Rotterdam overtollig was geworden. Medio juli 2008 is een groep vrijwilligers van SDR met twee aanhangwagens naar de Maasstad afgereisd om een flinke hoeveelheid bureaus, ladenkasten en stoelen in te laden en naar het magazijn aan de Sint Olafstraat in Deventer te vervoeren. Een door Unilever daarvoor speciaal gecharterde vrachtwagen van een verhuisbedrijf heeft daarnaast nog enkele ritten van Rotterdam naar Deventer gemaakt. 

Het meubilair kan prima toegepast worden in Roemeense scholen ter vervanging van de volkomen verouderde schoolbanken en bureaus voor de leerkrachten. Daarvoor hebben zich al enkele gegadigden in en rond Sibiu gemeld. Een deel van de stoelen is bestemd voor gemeenschapsruimten in bejaardenoorden. De hoeveelheid geschonken materiaal is zo groot dat er wellicht twee transporten nodig zijn om alles naar Roemenië te kunnen vervoeren.

Alex Dumbrava, de directeur van de school van het circa 10 kilometer ten oosten van Sibiu gelegen gelegen dorpje Casolt heeft al laten weten daar zeker belangstelling voor te hebben. Hij wil graag meubilair voor een in te richten computerlokaal. Hij heeft ook gevraagd om daarvoor computerapparatuur beschikbaar te stellen. Daaraan kunnen we voldoen: de apparatuur die enkele maanden geleden van ROC Aventus is gekomen, is daarvoor prima geschikt. Verder kan de school, waarmee SDR twee jaar geleden een vriendschapsverdrag heeft gesloten, nog wel meer leermiddelen gebruiken. Mogelijk kunnen we Alex Dumbrava en zijn school medio september met een zending uit Deventer verblijden: dan gaat het volgende transport van SDR richting Sibiu.


Mavis Mode in Terwolde schenkt grote partij kleding

Van Mavis Mode in Terwolde kreeg SDR in juli een grote hoeveelheid kleding, bestemd voor kledingpakketten voor Roemeense gezinnen. In de kledinghal van SDR hangen tussen de overige kleding ruim 300 rokken, blouses en andere kledingstukken afkomstig van Mavis, te wachten om de komende weken verpakt te worden in dozen die met het eerstkomende transport naar Roemenië zullen gaan.
Mavis in Terwolde: mede namens de mensen in Roemenië hartelijk dank!


17 mei weer levensmiddelenpakketten uitgereikt

Een afvaardiging van SDR onder aanvoering van Johan van Diepen is naar Sibiu afgereisd om de halfjaarlijkse distributie van levensmiddelenpakketten te verzorgen. Samen met onze contactpersonen in Sibiu zijn zaterdag 17 mei weer ruim 700 pakketten uitgereikt aan de Roemeense "contactgezinnen".

In de afgelopen weken hebben de Nederlandse "contactgezinnen" weer hun halfjaarlijkse bijdrage overgeboekt. Met dat geld zijn in Sibiu de levensmiddelen gekocht voor de pakketten. Die zijn bestemd voor arme gezinnen in Sibiu en omgeving. Het was weer een gaan en komen van mensen bij de school waar de uitreiking plaats vond. Uiteraard leverde dat weer heel veel blije gezichten op: voor de betrokken gezinnen is de hulp vanuit Deventer nog steeds heel erg welkom.

Een aantal Nederlandse contactgezinnen zijn -op eigen kosten- meegereisd om aanwezig te zijn bij de distributie en meteen een bezoekje te brengen aan "hun" contactgezin


Koninklijke onderscheiding voor Johan en Alie van Diepen

Voor SDR vrijwilliger Johan van Diepen was 25 april 2008 een bijzonder vreugdevolle dag. Samen met zijn echtgenote Alie werd hem die dag een koninklijke onderscheiding opgespeld. Beiden werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Johan en Alie kregen deze hoge onderscheiding vanwege hun vele verdiensten voor de gemeenschap op tal van terreinen. Alie van Diepen is in haar woonplaats Wijhe al vele jaren in verschillende vrijwilligersfuncties actief, waarbij het accent ligt op haar taken binnen het bejaardenoord Weijtendael. Ook Johan vervult daar al vele jaren vrijwilligerswerk. Daarnaast is Johan al heel wat jaartjes actief binnen SDR, met name op het gebied van Contactgezinnen.

De uitreiking van de onderscheidingen vond 's morgens plaats. 's Middags was er een geanimeerde receptie in de recreatiezaal van het Weijtendael.

Alie en Johan: van harte geluk gewenst met deze onderscheiding!

 

 

 

 

 

 

 

Johan en Alie van Diepen tijdens de receptie in het Weijtendael. Uiteraard werd er een toast uitgebracht!


Zigeunerbezems weer verkrijgbaar

Met het 86e transport is weer een lading bezems uit het zigeunerdorp Prislop meegekomen naar Nederland. De inwoners van Prislop vervaardigen deze bezems handmatig. Daarvoor gebruiken ze takken van berkenbomen. De bos takken wordt rond de steel bijeengehouden met vlechtwerk van de schors van de steel. 

De bezems worden in Roemenië op de markt of langs de deur verkocht. Het levert de makers een klein beetje inkomen op. SDR heeft weer een voorraadje van deze bezems als retourlading meegenomen uit Prislop. Met de bescheiden winst kunnen in de toekomst activiteiten in het dorp gefinancierd worden.

De bezems zijn op dinsdag en donderdag verkrijgbaar bij het magazijn van SDR aan de St. Olafstraat voor 5 euro per stuk.


Eerste transport 2008 geslaagd

Zondag 30 maart 2008: Met een door Pouw Rental beschikbare Volkswagenbus zijn ze vanmorgen in het ochtendgloren richting Sibiu in Roemenië vertrokken: (v.l.n.r.) Johan de Weerd, Tijmen Jansen, Arnold Gerrits en Cor Hanekamp. Met z'n vieren begeleiden ze de vrachtwagen die enkele uren ervoor al is afgereisd naar Roemenië. 

Inmiddels zijn zowel de vrachtwagen als de begeleiders met de Volkswagenbus weer behouden teruggekeerd in Nederland. De meegevoerde goederen zijn op de plaats van bestemming afgeleverd. Daarnaast is er veel overleg gevoerd en zijn verschillende projecten waar SDR hulp biedt bezocht.

Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan de voorbereidingen. Dat gold voor het regelen van het voervoer. Daarbij speelden MAN Nederland, Burgers Transport in Eerbeek en chauffeursopleiding De Weerd een belangrijke rol. Zij zorgden voor de truck, de oplegger en de chauffeurs die de vrachtwagen besturen. Pouw Autoleasing stelde de Volkswagenbus beschikbaar waarmee het begeleidende viertal de reis hebben gemaakt.

Met het 86e transport is een grote hoeveelheid kleding vervoerd. Daarnaast bestond de lading onder meer uit ziekenhuisbedden, rollators, schoolmeubilair en leermiddelen alsmede computers. Ook een talenpracticum dat in 2007 door ROC Aventus beschikbaar werd gesteld, behoorde tot de lading. Het krijgt een plek in een school in het stadje Saliste, circa 15 kilometer westelijk van Sibiu.


Tevredenheid over opbrengst collecte

De jaarlijkse huis aan huis collecte in Deventer is weer achter de rug. In de week van 18 t/m 22 februari is een grote groep vrijwilligers van SDR op pad geweest met de collectebus. Over de opbrengst, ruim 3.900 euro, kunnen we erg tevreden zijn. Met het ingezamelde bedrag kan een deel van de activiteiten, waaronder een aantal transporten naar Roemenië, gefinancierd worden.

Zowel de gulle gevers als de collectanten die zich belangeloos hebben ingezet: hartelijk dank voor de gulle gaven en voor uw medewerking!


SDR erkend als ANBI
(Algemeen Nut Beogende Instelling)

De Belastingdienst heeft Stichting Deventer-Roemenië aangemerkt als zogenaamde "Algemeen Nut Beogende Instelling", kortweg ANBI genoemd. Dat betekent dat SDR daarmee voldoet aan de vereisten om belastingvrij schenkingen en giften te kunnen ontvangen. De geschonken bedragen zijn bovendien voor de gever fiscaal aftrekbaar conform de nieuwe regels per 1 januari 2008.

Meer gegevens over ANBI en de nieuwe fiscale regels vindt u onder ANBI (hiernaast) of als u hier klikt